Sunday, August 4, 2019

Генетски пореметувања, Даунов синдром

Во последните години , бројот дијагностицирани на генетски пореметувања, синдроми, е во постојан раст.
Во минатото , овие нарушувања беа сместени  под еден ист чадор, заостанување во психомоторниот развојот, а Дауновиот синдром е едно од најстарите откриени хромозомски нарушувања.
Денес , дијагнози се ставаат, но ако нема лек, за родителот самата дијагноза , ништо не значи.
Додека медицината е заинтерисирана да најде лек, за кој можеби ќе требаат долги години анализа, набљудувања , тестирања ,  родителот е заинтересиран како , сега , да му помогне на  своето дете, како ова дете да се вклучи во живот и да му се олесни истиот. Во овој дел, во смисол подобрување на квалитет на живот,  АБР може многу  да помогне на уникатен начин. Од сите синдроми , најголемо искуство имаме со деца со Даунов синдром.




За да го објасниме проблемот на генетските пореметувања , користиме една аналогија.
Да споредиме со архитектонска градба, конструкција. Замислете дека фабриката која ги произведува градежните блоковите (цигли,тули), не ги произведува во стандардна форма, наместо да имаат форма на квадар, имаат изобличена форма, или наместо да се тврди и суви, или дуру и малку се недопечени. Токму затоа, нивно автоматско составување во правилен структурален аранжман , не е возможно.Архитектонскиот проект го имаме, но материјалот за градба не ни е стандрадниот.
И што да се прави, ако погледнеме од другата страна, помеѓу  циглите има малтер, кој ги поврзува, и ако погледнеме било која стара куќа или стар мост, ќе забележиме дека се изградени од многу камења , различни по форма, големина и квалитет. Поврзани се меѓусебе, со малтер, и сите дупки измеѓу, пополнувани се со малтер, како би се создала цврста конструкција.
Како оваа анaлoгија ја поврзуваме со генетските пореметувања?
Генетските пореметувања во самата клетка, ја прават поинаква од нормалната клетка, и во тој смисол, ние тука ништо не можеме да направиме, фабриката произведува таков материјал.  Кодот кој го носи клетката не можиме да го промениме. Значи градежните блокови не ни се стандардни. Но во глобалниот артхитектонски план, можеме да ги зајакнеме врските и таа нестандрадност да ја компензираме со зајакнување и цврсти врски во самото ткиво, што од своја страна ќе ја зголеми активноста на рецепторите во нервниот систем, што пак резултира со промени во целокупното функционирање на организмот.Токму преку зајакнување на фасцијата и сврзното ткиво, со помош на АБР децата со Даунов имаат неверојатни резултати, па дури и типичните знаци на Даунов исчезнуваат.


Како што и нагласив на почетокот, од сите синдроми, најголемо искуство имаме со Даунов синдром , и на мое огромно задоволство, првото бебе кое започна со АБР во Европа беше токму од Македонија. Ова е малечката Антонија http://abrmakedonija.blogspot.com/2010/03/antonija-abr-pioner-so-daunov-sindrom.html

После Антонија, во програмата се вклучува и Вук на 8 годишна возраст во Октомрви 2010, и тој и денес работи АБР и сеуште воодушевува со напредокот и резултатите.

На подолниот клип, можете да видите како се менува физички,и израснува во згодно момче и како исчезнуваат типичните знаци за Даунов синдром ( на клипот има две деца, поголемото е Вук)

https://www.youtube.com/watch?v=X4xHAxg1048&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1rtQxVhA7brjrGANqAV1blkpC6_iE3V-kZJVwmkAaQukXLSovz6RUMa3g


А ова е нашиот сладок Јованче:
https://abrmakedonija.blogspot.com/2018/02/blog-post.html

За повеќе информации: www.abrtherapy.com/mk






1 comment:

  1. Fineluxuryproperty deals with various kinds of property especially in Europe. For all the enthusiasts looking for property in Lisbon or Villa in Spain, fineluxuryproperty should be your first choice. While buying property anywhere you need proper guidance. With our team of experts you can get all the support that you need.

    ReplyDelete